Tenuta Piano di Rustano

Castelraimondo - Macerata

Verdicchio di Matelica DOC

Witte wijn
Spumante

Verdiccio
Malvasia Bianco di Candia

30.000 flessen/jaar

het wijnhuis

Tenuta Piano di Rustano

 

Het landgoed Piano di Rustano ligt in de hooglanden van Macerata in een heuvelachtig gebied waar het koude weer van de Apennijnen, dat het midden van Italië doorkruist, gedeeltelijk wordt verzacht door de nabijheid van de Adriatische Zee.

De sterke thermische schommelingen tussen dag en nacht, typisch voor de hoogte van 400 m boven de zeespiegel, beïnvloeden de biologische activiteit van de wijnstok en dus de kwaliteit van de geproduceerde wijnen.

de terroir

wijn uit Matelica

 

De terroir van deze regio onderscheidt zich door de aanwezigheid van zeeklei en kalksteen in de bodem van het herkomstgebied. Dit in combinatie met het bergklimaat, met overdag veel zon en de vrij koude nachten zorgt voor de bijzonder terroir.

Hierdoor is er sprake van andere mineraliteit, structuur en zuren ten opzichte van zijn meer gekende broertjes uit Verdicchio dei Castelli di Jesi regio.

Bij Tenuta Piano di Rustano vind je witte wijnen op basis van Verdicchio, een Malvasia Bianco di Candia en een Spumante op basis van Verdicchio.

est. 1925

Een familie geschiedenis

FAMILIE LEBBORONI

Aan het eind van de XIXe eeuw was de familie Lebboroni al eigenaar van een boerderij in Cignanello, vlakbij de stad Camerino. Lebboroni Domenico en zijn jonge broer Sesto bewerkten het landgoed en dankzij hun sterke persoonlijkheid vol ideeën en initiatieven, begonnen zij het landgoed uit te breiden door eerst enkele landerijen te pachten en later beheerders van verschillende boerderijen te worden.

Abbadia di Fiastra

In 1920 gaven de prinsen Giustiniani Bandini, een adellijke familie in Rome, Domenico Lebboroni de opdracht de enorme boerderij Abbadia di Fiastra te beheren, vanwege hun bekende bekwaamheid in landbouwzaken. Op dat moment had de Abbadia di Fiastra, die zich uitstrekte over 2000 hectare, slechte economische omstandigheden als gevolg van wanbeheer, zodat men gedwongen was stukken van het landgoed te verkopen. Kort daarna werd het landgoed Abbadia di Fiastra niet alleen hersteld, maar ook de meest welvarende economie van de provincie dankzij Domenico, zijn broer Sesto en zijn neven Vincenzo en Ivo. In feite hadden de werknemers, arbeiders en deelpachters van Abbadia geen garanties nodig om leningen te krijgen van banken en handelaren. De boerderij werd gedurende 3 generaties door de familie Lebboroni beheerd en werd daarna een stichting. 

PIANO DI RUSTANO

In de jaren twintig breidde de familie Lebboroni zijn bezit uit door een boerderij in Piano di Rustano te kopen van Senioren Barboni. In die tijd werd de Lebboroni boerderij opgericht. Tot nu toe was het eigendom van dezelfde familie. Later erfden zij van de tantes Elisabetta en Flavia een huis dat in het centrum van de boerderij werd gekocht en toen de boerderij zelf werd uitgebreid verhuisde de hele familie van Cignanello naar Piano di Rustano waar nu, na bijna een eeuw, nog steeds de kelder is. 

BRANDOLATO

In 1933 werden de drie landgoederen van Brandolato aangekocht en daar bevindt zich de grootste wijngaard van het hele landgoed. Het landgoed Piano di Rustano bereikte 108 hectare grond, vandaag verdeeld onder vier erfgenamen van de oorspronkelijke familie. Binnenkort zal in de kelder een boek beschikbaar zijn dat het volledige verhaal vertelt, verrijkt met gebeurtenissen, illustraties uit die tijd en merkwaardige anekdotes over de familie Lebboroni en het landgoed Piano di Rustano.

 

“Wij zijn een van de weinige bedrijven in de regio Marche die geloven in het grote expressieve potentieel van wijnen op basis van Malvasia en in de klassieke mousserende methode van Verdicchio di Matelica.”

Gerardo Di Giovine

GENERAL MANAGER

Productie proces

Van wijngaard tot fles

Het is de moeite waard om het verhaal te vertellen van de oudste wijngaard van het landgoed, ongeveer 70 jaar oud en gemaakt met een oude variëteit van Malvasia. Hij is gelegen op een heuveltop op een luchtige en zonnige plaats op een zanderige en doorlaatbare bodem, ideale omstandigheden die zo’n lange levensduur voor de malvasiawijngaard mogelijk hebben gemaakt.

Vanwege de afstand van 1,65 m tussen de ene rij en de andere, is de toegang van tractoren niet toegestaan. Daarom worden alle processen uitsluitend met de hand uitgevoerd: van het verzamelen van gesnoeide takken tot koper- en zwavelbehandelingen, van het maaien van het gras tot de oogst die wordt gerealiseerd met de hulp van arbeiders die de druiven met de hand naar de top van de rijen dragen, waarna de druiven door tractoren worden geladen.
De kelder bevindt zich op de begane grond van het gebouw Piano di Rustano waar de familie Lebboroni al 4 generaties lang woont.

wijnen

Ontdek de wijnen van
Tenuta Piano di Rustano


Warning: Undefined array key "column_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1311

Warning: Undefined array key "column_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1312

Warning: Undefined array key "scrolls_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1314

Warning: Undefined array key "scrolls_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1315
RRP - aanbevolen verkooprijzen inclusief BTW - groothandelsprijzen op aanvraag

Ontdek ons aanbod van Le Marche wijnhuizen