Tenuta Mattei

HERKOMST

Corinaldo & Moro d'Alba - Ancona
Verdicchio dei castelli di Jesi DOC
Verdicchio dei castelli di Jesi riserva DOCG
Marche rosso IGT
Lacrima di Morro d'Alba DOC

WIJNTYPES

Witte wijn
Rode wijn

DRUIVENRASSEN

Verdiccio
Lacrima
Montepulciano
Sangiovese
Merlot

FLESSEN / JAAR

8500 hl

het wijnhuis

Tenuta Mattei

De boerderij waar alles begon, de Tenuta, is omgeven door de weelderige groene heuvels van de regio Marche, in de buurt van het oude Roccacontrada, nu Arcevia.

Hier ligt het voorouderlijk huis van de familie Mattei, de historische 85 hectare wijn- en olijfgaarden die sinds meer dan 30 jaar met volledig respect voor het milieu en het grondgebied worden bewerkt, met biologische landbouw. Een klein beekje stroomt door het landgoed tussen een kastanjebos en een truffelveld.

De wijnmakerij werd begin jaren ’80 gebouwd. Het heeft een capaciteit van 8500 hl, met uitsluitend roestvrijstalen tanks van verschillende grootten.

 

de terroir

Verdicchio dei castelli di Jesi

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC is een appellatie gelegen rond de gemeente Jesi in de regio Marche, tussen de provincies Ancona en Macerata. Het woord “castelli” betekent in het Italiaans “kasteel”, wat een verwijzing is naar het oude bestuurssysteem van de gemeenten in dit gebied, dat dateert uit de Middeleeuwen.

De combinatie van grond rijk aan kalksteen en klei en een typisch mediterraan klimaat met de stromingen van de Apennijnen en de Adriatische Zee maken dat deze wijnen strak fris zijn en tonen hebben van citrus. Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC staat ook bekend om zijn grote verouderingspotentieel

Tenuta Mattei family history

est. 1920

Geschiedenis van Tenuta Mattei

HISTORISCHE FAMILIE VAN WIJNMAKERS

Danilo is de erfgenaam van een historische familie van wijnmakers uit de Marche, in de provincie Ancona Het familiebedrijf is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw, toen Danilo’s grootvader de wijngaard en de velden van zijn landgoed bewerkte. In die tijd werd de druivenoogst aan de plaatselijke wijnhuizen gegeven, die er wijn van maakten om op de plaatselijke markt te verkopen.

 

Eind jaren vijftig ging het bedrijf over op zijn zoon Mario en zijn vrouw Maria, die het areaal wijngaarden uitbreidden en de wijn direct begonnen te verkopen, eerst lokaal, daarna in heel Italië.

 

 

Halverwege de jaren tachtig nam Danilo het bedrijf over, breidde de wijngaarden nog verder uit en verhoogde de wijnproductie. In deze jaren gingen de wijngaarden over op biologische teelt. 

 

In 2013 werd het merk Tenuta Mattei geboren. Danilo probeert zijn passie en familietradities door te geven aan zijn dochters Beatrice en Veronica.

Tot op heden bezit de Tenuta Mattei ongeveer 100 hectare Verdicchio, Lacrima, Montepulciano, Sangiovese en Merlot wijngaarden. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 8500 kwintaal druiven met een totale productie van ongeveer 1.150.000 flessen.

 

“De M van Mattei vertegenwoordigt de waarde van de familie, van de inzet van generaties en generaties in de wijngaarden; de “M” ondersteunt een kasteel, embleem van onze glooiende heuvels en van ons prachtige grondgebied bezaaid met kleine middeleeuwse vestingen zoals Cupramontana en die van Corinaldo.”

Danilo Mattei

tenuta mattei

Productie proces

Van wijngaard tot fles

 

Tenuta Mattei werd begin jaren ’80 gebouwd. Het heeft een capaciteit van 8500 hl, met uitsluitend roestvrijstalen tanks van verschillende grootte van 600, 300, 200, 100 en 50 hl. Het heeft twee persen voor het zachte perssysteem en ook een controlesysteem voor de gistingstemperatuur. 

Het heeft fermentoren van 250 hl voor rode wijnen en een autoclaaf van 50 hl voor de productie van mousserende wijnen. Het heeft een kleine barrique die wordt gebruikt voor de rijping van de Reserves en voor de productie van de Passito.

wijnen

Ontdek de wijnen van
Tenuta Mattei


Warning: Undefined array key "column_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1311

Warning: Undefined array key "column_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1312

Warning: Undefined array key "scrolls_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1314

Warning: Undefined array key "scrolls_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1315
RRP - aanbevolen verkooprijzen inclusief BTW - groothandelsprijzen op aanvraag

Ontdek ons aanbod van Le Marche wijnhuizen