Colle Jano 1290x600H

Cupramontana - Ancona

Verdicchio dei castelli di Jesi DOC

Witte wijn

Verdicchio

het wijnhuis

Colle Jano

Colle Jano is gelegen aan de centrale basis van het prachtige natuurlijke amfitheater gevormd door de “vijf tijdloze dorpen” Cupramontana, Monte Roberto, Castelbellino, San Paolo en Staffolo.

Colle Jano in Cupramontana wordt gerund door Filippo en Giulia. Zij herstelden de historische wijngaarden op hun land en zorgden voor het opwaarderen van oude Verdicchio variëteiten, door technieken te gebruiken voor conserverende landbouw.

Ze zijn trots op hun keuzes, die duidelijk ingaan tegen de normale logica van het agronomisch beheer, want dankzij hun inspanningen hebben ze een klein, belangrijk erfgoed in het wijnbouwpanorama van de Verdicchio dei Castelli di Jesi nieuw leven kunnen inblazen.

de terroir

wijn uit Cupramontana

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC is een appellatie gelegen rond de gemeente Jesi in de regio Marche, tussen de provincies Ancona en Macerata. Het woord “castelli” betekent in het Italiaans “kasteel”, wat een verwijzing is naar het oude bestuurssysteem van de gemeenten in dit gebied, dat dateert uit de Middeleeuwen.

De combinatie van grond rijk aan kalksteen en klei en een typisch mediterraan klimaat met de stromingen van de Apennijnen en de Adriatische Zee maken dat deze wijnen strak fris zijn en tonen hebben van citrus. Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC staat ook bekend om zijn grote verouderingspotentieel

Ondanks de verwaarloosde staat van de wijnstokken bij Colle Jano hebben Filippo en Giulia  de gok gewaagd om ze te herstellen en de wijngaarden terug te brengen naar oorspronkelijke staat.

Tot hun aangename verbazing merkten ze dat in de delen van de wijngaard met een grotere zandcomponent, vrijlevende exemplaren gedijen die hun voorgangers door middel van de uitloper-techniek hebben nagemaakt.

est.2016

Geschiedenis Colle Jano

Aankoop LANDGOED

Na ervaringen in Canada en Nederland op vlak van geologie, besluiten de Italiaanse Filippo en zijn vrouw Giulia een ander leven te gaan leiden.

In 2016 kopen ze dit landgoed van 7 hectare omdat ze geloven in een zelfvoorzienende, duurzame en lonende levensstijl.

HERSTEL HISTORISCHE WIJNGAARD

Geïnspireerd door Janus, de archaïsche godheid met twee gezichten, proberen ze te putten uit het verleden en opnieuw een soort geavanceerde en verantwoordelijke landbouw voor te stellen. Daarom streven ze naar het herstel van historische wijngaarden en de opwaardering van oude rassen van Verdicchio, door het gebruik van technieken voor conserverende landbouw.

HET EERSTE SUCCES

Met de verdicchio Jano behaalden ze hun eerste succes, dat vorm kreeg dankzij een waanzinnige liefde voor het werk en een groot respect voor de wijngaarden.

 

 

Colle Jano - Filippo Resente in vineyard

Wij zijn trots op onze keuzes die duidelijk afwijken van de normale logica van het agronomisch beheer, want dankzij onze inspanningen is een klein belangrijk erfgoed in de wijnwereld van Verdicchio dei Castelli di Jesi weer tot leven gekomen.

Filippo Resente

colle jano

Productie proces

Van wijngaard naar fles

Tijdens de vinificatie ondergaat de vrije most een eerste reiniging door koeling en statische decantering, gevolgd door een spontane gisting bij een gecontroleerde temperatuur en een daaropvolgende decantering in roestvrijstalen vaten, waar de wijn samen met de fijne droesem minstens 6 maanden rijpt. Door hun ambachtelijke en kleinschalige aanpak kunnen ze alleen perfect gezonde en residuvrije druiven verwerken, waardoor ze de wijnadditieven kunnen beperken tot een zeer lage dosering sulfieten.

Wijnen

Ontdek de wijn van Colle Jano


Warning: Undefined array key "column_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1311

Warning: Undefined array key "column_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1312

Warning: Undefined array key "scrolls_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1314

Warning: Undefined array key "scrolls_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1315
RRP - aanbevolen verkooprijzen inclusief BTW - groothandelsprijzen op aanvraag

Ontdek ons aanbod van Le Marche wijnhuizen