logo

Ca'liptra

HERKOMST

Ca'liptra Cupramontana - Ancona
Verdicchio dei castelli di Jesi DOC
Castelli di Jesi Verdicchio riserva DOCG

WIJNTYPES

Witte wijn
Rode wijn

DRUIVENRASSEN

Verdicchio
Trebbiano Toscano
Sangiovese
Montepulciano

FLESSEN / JAAR

24.000

het wijnhuis

Ca'liptra

Ca’ Liptra is een klein ambachtelijk bedrijf opgericht in 2012 en genesteld in de glooiende heuvels van de Castelli di Jesi. Het ligt aan de rand van Cupramontana – de historische hoofdstad van de Verdicchio wijn – in het district S. Michele en beslaat een oppervlakte van 11 hectare verdeeld over wijngaarden, olijfgaarden, akkerland en bos, voor een totale productie van 30.000 flessen per jaar.

Ca’liptra exploiteert biologisch herstelde en deels gerenoveerde oude wijngaarden, verdeeld over negen percelen van in totaal 8,4 hectare. Ze hebben verschillende blootstellingen, bodems, hoogtes – tussen 200 en 400 meter boven de zeespiegel – en een gemiddelde leeftijd van ongeveer 40 jaar. Gezien hun leeftijd worden de wijngaarden beheerd in een poging ervoor te zorgen dat de planten een juist vegetatief-productief evenwicht hebben.

De caliptra is een deel van de wijnstokbloem dat, als een kap, de bloeiwijze beschermt en omsluit tot de bloei en zich dan losmaakt van de bloem.

de terroir

Verdicchio dei castelli di Jesi

Verdicchio is een wijnstok die in de regio Marche – in de provincie Ancona en in enkele gemeenten van de provincie Macerata – hoofdzakelijk in het gebied Castelli di Jesi wordt geteeld en is opgenomen in de benaming van gecontroleerde en gegarandeerde oorsprong – DOC – “VERDICCHIO CASTELLI DI JESI” in de benaming van gecontroleerde en gegarandeerde oorsprong – DOCG – “CASTELLI DI JESI VERDICCHIO”. Het woord “Castelli” is een verwijzing naar het oude administratieve systeem van de gemeenten in dit gebied, dat dateert uit de Middeleeuwen.

De combinatie van kalk- en kleigrond en een typisch mediterraan klimaat, met stromingen uit de Apennijnen en de Adriatische Zee maken deze wijnen zeer fris en met citrustonen. Verdicchio staat ook bekend om zijn grote rijpingspotentieel.

Het San Michele district waar we de Ca’ Liptra wijngaarden vinden is een natuurlijk amfitheater met een kalkhoudende bodem en hoge concentraties klei, mergel en gips; de aanwezigheid van zandsteen is gering, voornamelijk geconcentreerd in het bovenste deel van de cru. San Michele is ongetwijfeld het warmste gebied van Cupramontana, maar de volledige blootstelling aan de zon, van zuid naar zuidoost, wordt verzacht door de lichte bries die de steile hellingen van de Adriatische Zee streelt en afkoelt.

Productie proces

Van wijngaard tot fles

 

De wijnstokken van Ca’ Liptra worden alleen behandeld met koper en mijnzwavel, waarbij elke ingreep met synthetische producten wordt vermeden. Er wordt niet bemest en als alternatief wordt groenbemesting gebruikt. Het werk in de wijngaard volgt het ritme van de seizoenen, wordt handmatig uitgevoerd en tijdens de oogst worden de druiven in kleine kratten verzameld.

Verbetering en respect voor het land staan centraal in de doelstellingen van het bedrijf, dat graag experimenteert met nieuwe methoden om most te bereiden en wijnen te verfijnen. In de kelder vindt de gisting spontaan plaats.

Alle percelen worden afzonderlijk gevinifieerd om de kenmerken van elk terroir zo goed mogelijk te begrijpen via de expressie van de wijnen en om de grote variabiliteit, die het gevolg is van de combinatie van verschillende bodems met verschillende microklimaten en hoogtes, te kunnen beheersen. De wijn rust op de droesem vanaf het einde van de gisting tot aan de botteling en rijpt in cementtanks of kleine houten vaten zoals barriques en tonneaux.

“Het vinden van een trefpunt tussen de behoeften van de wijnstok en die van de wijnbouwer en de begeleiding naar het eindresultaat, is de rode draad die de geproduceerde wijnen verbindt met het terroir waar ze vandaan komen..”

Agostino Pisani

WINE MAKER

wijnen

Ontdek de wijnen van
Ca'liptra


Warning: Undefined array key "column_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1311

Warning: Undefined array key "column_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1312

Warning: Undefined array key "scrolls_tablet" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1314

Warning: Undefined array key "scrolls_mobile" in /home/u261703217/domains/solovinimarche.com/public_html/wp-content/themes/bodoni/inc/elementor/widgets/products.php on line 1315
RRP - aanbevolen verkooprijzen inclusief BTW - groothandelsprijzen op aanvraag

Ontdek ons aanbod van Le Marche wijnhuizen